13 aprilie 2011

"Ce vrei să te faci când vei fi mare?"

  De când erai de-o şchioapă ai fost întrebat cu  siguranţă de multe ori lucrul acesta. Ai ajuns elev la gimnaziu şi deci, destul de mare să te gândeşti serios la acest lucru. Viitorul tău depinde de măsura în care  investeşti în propria persoană, în fiecare zi. Educaţia, gradul de cultură, gândirea creativă, abilităţile practice şi intelectuale  sunt esenţiale pentru a deveni o persoană se succes în cariera aleasă.
      Aşa că, drag elev, te invit să reflectezi asupra  întrebării şi să-mi răspunzi: Ce vrei să te faci tu când vei fi mare?

17 comentarii:

 1. Raspuns întrebare esenţială:
  Ce vrei să te faci tu când vei fi mare?


  Această întrebare îţi este pusă de toţi oamenii cunoscuţi când eşti mic,însă atunci eram mici şi nu realizam ce trebuie să facem pentru a ajunge undeva,departe,unde ne-am dorit,poate,dintotdeauna.Acum,că suntem mai mari,ştim ce vrem să ne facem cu adevărat şi putem realiza ce are să ne aştepte în viitorul apropriat şi ce profil ni se potriveşte.
  Eu vreau să mă fac arhitect,meserie căutată mai ales în străinătate,unde criza de abia se simte,deci oamenii continuă să işi facă tot mai multe case sau să le renoveze.Deşi acestă meserie necesită multă atenţie şi mult timp de petrecut prin licee şi facultăţi,eu nu îmi voi schimba dorinţa şi voi lupta pentru a ajunge arhitect.Cum am mai zis,această meserie este riscantă,pentru că dacă nu ai calculate bine greutatea suportată de sol şi greutatea clădirii,aceasta se poate dărama la cea mai apropriată ploaie torentială sau le cel mai mic cutremur.Deci în construcţia ta se bazează vieţi omeneşti şi nu iţi poţi permite să greşeşti.Gândindu-mă şi răzgândindu-mă am constatat că trebuie să urmez profilul REAL,deci am nevoie de multă matematică,informatică,ştiinţe ale naturii,trebuie de asemenea să ştiu economie şi tehnologie(nu educaţie tehnologică).Voi urma Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” Bucureşti şi fără a-mi fi frică spun că voi fii cu siguranţă absolvent cu notă mare.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ce vrei să te faci tu când vei fi mare?

  Probabil că încă îţi rasună în minte vesnica întrebare pe care o primeai de la părinţi, rude, prietenii părinţilor şi aşa mai departe:<< Ce vrei să te faci tu când vei fi mare? >>.În imaginaţia ta de copil de patru-cinci ani, te visai doctor, avocat, poliţist, prinţesă sau profesor. Camera ta era mai mereu transformată în cabinet, unde vindecai păpuşi sau jucării de pluş, sau, în cazul fetelor, într-un podium celebru de modă. Visai la lumea celor mari şi nu mai aveai răbdare să intri în ea.
  Ei bine, nici eu nu am fost lipsită de astfel de întrebări şi visuri copilăreşti. Am trecut prin toate etapele copilăriei. La patru ani, doream să fiu doctoriţa, să ajut oamenii să se facă bine. La şapte doaream cu ardoare să mă fac pictoriţă, să am tablourile apreciate de marii critici din această industrie. Chestia cu pictoriţa a ţinut până la zece ani, când în faţa mea se întindea superba lume a modei. Până acum câteva luni, mi-am dorit extrem de mult să devin fashion designer. Acum, sincer, nu prea ştiu ce vreau să fac. Am mintea invadată de sute de idei. Îmi place enorm de mult să compun. Mă regăsesc in poeme de dragoste sau proze scurte. Însă mă atrage deopotrivă şi ideea de a merge pe învăţământ.
  Cel mai mare ideal al meu în momentul de faţă este acela de a-mi publica propria carte de poezii. Mda, am treisprezece ani, dar ce contează? Este visul meu, speranţa mea şi nimeni nu o poate judeca. Chiar dacă pe parcurs mi s-a mai zis să îmi văd de papuşile mele(la care am renunţat undeva pe la opt-nouă ani) sau de treburile mele copilăreşti. Sunt încă un copil, dar de asemenea am momente în care mă simt adult. Acum, ca să răspund şi eu la întrebarea esenţială: <>. Păi am două variante: Scriitoare sau profesoară de limba şi literatura română. Îmi surâde ideea de a împarţi si altora dragostea pentru cuvânt. De unde până unde această dragoste?
  Expoziţiunea poveştii mele ar începe cam aşa: Cerul, stelele şi luna, pământul cu parfumul său reavăn sau deopotrivă îngheţat, aerul cu miresmele sale schimbătoare, copacii solitari ce te ascultă atunci când eşti singur, toate mă inspiră şi îmi hrănesc muza cu versuri curgătoare. Adesea, după o zi grea în care nimic nu a părut bun, iau stiloul şi strâng peniţa, înşirând pe o foaie gândurile mele. Atunci ştiu că asta vreau să fac şi pe viitor. Valul cald ce-mi relaxeaza trupul şi mintea este cel mai plăcut sentiment din câte am încercat până acum.
  Totuşi, “setea” părinţilor pentru a descoperi vocaţia copilului ce abia păşeşte în lume este uneori absurda, pentru că nu ştii dacă un copil de trei ani ştie ce vrea de la viată. Până la urmă nici eu nu ştiu ce vreau de la viaţă! Momentan singura mea ocupaţie serioasă(în afară de şcoala) este cea de a mă rupe de lumea asta plină de ură şi egoism. Asta m-a împins să vreau o lume în care egosimul şi ura nu îşi au locul. Pentru că uneori este prea mult. Oamenii nu prea mai ştiu limitele bunului simţ. Şi asta te obligă uneori să îţi creezi universuri paralele cu cel în care trăieşti, sau mai bine zis, exişti. La fel cum altor persoane matematica le decorează universul, aşa şi mie literele-mi luminează gândurile.
  Ce legatură are speranţa mea de viitor cu matematica? Sincer, toate se leagă. Şi asta spune multe. Îmi place matematica, şi asta se vede adesea. Dar legătura între visul meu şi maematica momentan nu este vizibila. Poate pe parcurs o voi descoperi...Până la urma, daca toate ţi s-ar oferi pe tavă, nu ai mai avea de ce să munceşti, să speri şi să plângi în viata. Pentru că trebuie să treci prin toate acestea: să plângi, să speri şi să munceşti pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti!

  RăspundețiȘtergere
 3. O întrebare cicălitoare  ,,Ce vrei să te faci când vei fi mare ?''.De câte ori nu ţi s-a pus această întrebare de către părinţi sau rude când erai mic ?De câte ori nu au încercat să te convingă să devi avocat,arhitect sau medic ?Fiecare părinte în parte vrea ca odrasla sa să aibă o meserie cât mai bine plătită,şi o îndeamnă mereu să înveţe pentru a nu ajunge cerşetoroare la un colţ de stradă .
  După o lungă meditare asupra acestei întrebări şi după o cumpănire tot la fel de îndelungată asupra avantajelor şi dezavantajelor fiecărei meserii,m-am decis şi eu asupra viitorului meu .M-am hotărât să-mi ghidez paşii spre o meserie de medic .Însă eu nu vreau să devin medic doar pentru acea răsplată materială(banii),ci aspir să redau zâmbetul fiecărui om chinuit de jugul bolii care îmi va călca pragul viitorului meu cabinet .Ce poate fi mai bucurator decât un ,,multumesc'' binevoitor din partea pacientului care acum câteva minute de ruga să-l vindeci ?
  Şi acum,pentru a oferi un răspuns direct la întrebarea esenţială vreau să încep cu afirmaţia că în munca unui doctor matematica şi chimia trebuie să nu lipsească .Un exemplu propice pentru demonstrarea importantei matematicii în medicină sunt operaţiile la vasele de sânge .Trebuie să şti cu precizie cât sânge este dispus pacientul să piardă astfel încât să nu moară .Aceste valori trebuie măsurate la precizie pentru că altfel pacientul va muri .În concluzie matematica este pentru medicină cum este pilonul de rezistentă pentru o casă.

  RăspundețiȘtergere
 4. ,, CE VREI SA TE FACI CAND O SA FI MARE ?,,

  Da .., de multe ori auzim aceasta intrebare care ne este adresata de catre adulti .
  Medic,Avocat,Politist. <= acestea sunt majoritatea raspunsurilor date de catre noi atunci cand avem varsa mai mica . Dar acum avem 12 aproximativ 13 ani si presupunem ca suntem gata sa raspundem la aceasta intrebare esentiala..


  CE VREI SA TE FACI CAND O SA FI MARE?

  Eu as vrea sa ma fac designer vestimentar .., ador sa desenez tot feluri de tinute inca de mica .., si as vrea ca pe viitor sa urmez acest vis. Cand eram mai mica ma jucam cu papusi , desenam rochii , si croiam unele . Dar acum uite! am mai crescut nu mai suntem mici , putem fi hotarati in privinta a ceea ce ne dorim sa fim !

  RăspundețiȘtergere
 5. Probabil va intrebati tot timpul ce vreti sa va faceti cand o sa fifi mari.Prietenii mei mai mari au ajuns ceva in viata si intodeauna mi-au spus ca trebuie sa inveti de mic matematica ca sa o poti intelege mai bine.
  Eu imi doressa ma fac designer!
  Sa fii designer inseamna matematica.Tot timpul o sa ai de masurat si de taiat la anumite tinute pentru a iesi totul cum trebuie.
  Cand eram mica desenam foarte multe tinute din Placere .Aceasta meserie o s-o fac tot din placere.
  Daca o sa ajung designer o sa ma duc la doamna diriginta si o sa-i multumesc ca ma ajutat sa inteleg matematica

  RăspundețiȘtergere
 6. Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?

  Aceasta intrebare mi-a fost pusa de cand aveam cativa anisori.Tot timpul spuneam ca o sa ma fac medic si bunicul meu imi spunea la fel.Imi placea sa imi bandajez papusile sa le ingrijesc…mai pe scurt ma credeam medic.Se pare ca nici acum nu mi-am schimbat dorinta.
  Ceea ce mi-ar place din medicina este pediatria.Este foarte trist cand vezi ca un copil nu se poate bucura de copilaria sa.Macar daca are o boala care nu este grava il poti vindeca si ii poti readuce din nou zambetul pe buze pentru ca stiu sentimentul unui copil cand aude ca trebuie operat.Am trecut si eu prin aceasta si ai un sentiment de frica dar cand te scoli din anestezie este ca si cum ar fi trecut cateva minute si spui in gand:”A terminat?!Ce bine ca am scapat!”Asta a fost tot ce mi-a trecut prin minte.
  Dar te simti neputincios ca medic atunci cand vezi ca un copil are o boala incurabila sau cand se naste cu o malformatie si nu il poti vindeca.Este placut sa lucrezi cu copiii si sa le vezi zambetul de pe buze atunci cand scapa de o boala sau cand ies din spital.Insa unii pleaca stiind ca se vor intoarce in curand insa altii isi petrec viata in spital pentru ca au boala foarte grava.
  Mama mea mi-a spus de multe ori ca este o meserie grea si ca timp de 6 ani voi invata dupa care trebuie sa fac timp de 4-5 ani cursuri de medic specialist.Sunt constienta asupra cartilor care sunt foarte scumpe.Unele carti ajung si la 850 lei.
  Intr-un final am ajuns la obiectivul dorit:ce legatura are metematica cu meseria noastra?In medicina, daca nu stii matematica si tai cu cativa milimetri mai mult sau mai putin si pacientul pierde mai mult sange atunci il poti omori.Insa dupa o operatie de succes nu mai conteaza munca pe care ai depus-o pentru ca te simti implinit cand auzi un binevoitor”multumesc”.
  Poate ca cei care vor citi acest eseu se vor gandi ca imi doresc aceasta meserie doar pentru ca se castiga multi bani.Majoritatea doctorilor asa sunt insa eu nu imi doresc decat o Romanie sanatoasa.Sa nu mai fim tara criticata de tarile de peste hotare.
  Medicina bazeaza pe biologie si chime sau fizica(la alegere).Sper ca dupa ce vor citi acest comentariu unii colegi sa nu mai rada de mine si de meseria pe care vreau sa o practic pentru ca ei nu realizeaza ca daca nu ar exista medici pe Pamant zilele noastre ar fi scurtate si daca am avea o boala incurabila ar trebui sa suportam durerea zi de zi in loc sa ne ducem la medic si sa ne aline durerea.

  RăspundețiȘtergere
 7. Tot timpul va puneti intrebarea <>
  De mic trebuie sa inveti cu exactitate toate notiunile matematicii si ale celorlalte materii.Acum am varsta de 13 ani si cu greu imi dau seama cum se munceste o paine.
  Parintii mei au muncit la viata lor iar acum e randul meu.
  Eu vreau sa ma fac designer!
  A fi designer inseamna matematica.Trebuie sa stii cum sa masori pentru a face o bluza si de cati metri de material ai nevoie pentru a face o roche etc.
  Le multumesc profesorilor ca m-au ajutat sa inteleg cu exactitate fiecare materie iar eu o sa muncesc mult ca sa ajung designer

  RăspundețiȘtergere
 8. De cand eram mica mi se tot pune aceasta intrebare ‘Ce vrei sa te faci cand vei fi mare ? Inca de can eram mica m-am gandit la meseria pe care as vrea sa o am cand voi fi mare.Acum, cand am crescut, cred ca stiu ce meserie vreau sa am.Chiar daca ocupa foarte mult timp si este destul de grea, imi place!Aceasta meserie consta in apararea dreptatii. Intotdeauna mi-a placut ca adevarul sa castige, iar ce care mint sa fie pedepsiti.Nu multa lume apreciaza aceasta meserie, spunand ca este plictisitoare, dar nu este asa.Este o meserie foarte frumoasa, dar pentru a o practica este voie de multa vointa si mult timp.Dar si de multa munca si invatare.
  Ai nevoie se de matematica, altfel cum ai putea sa calculezi suma de bani pe care are sa ti-i dea clientul ? Aste demonstreaza ca matematica ajuta la toate !
  Ati ghicit, vreau sa ma fac avocata !

  RăspundețiȘtergere
 9. Cand voi creste mare imi doresc sa devin educatoare la gradinita deoarece imi place sa lucrez cu copii foarte mici.Aceasta meserie este foarte importanta deoarece o doamna educatoare este importanta ca o a doua mama.Aceasta meserie consider ca mi se potriveste deoarece iubesc foarte mult copii.Deasemenea sunt costienta ca este o mesrie foarte obositoare si intodeauna va trebui sa ma concentrez pe ceea ce fac si sa fiu la dispozitia copiilor oricand.Exista o vorba in lume care spune ca cei 7 ani de acasa conteaza dar eu cred ca cei 4 ani de gradinita conteaza mai mult deoarece in acesti ani doamna educatoare ii ajuta pe copii sa descopere cat mai multe lucruri.Cred ca este o meserie frumoasa deoarece in aceasta meserie trebuie sa depui foarte multa munca si todeauna sa te comporti exemplar in fata copiilor. De aceea gesturile si ce face doamna educatoare copii le copiaza in tot.Cand voi fi mare imi doresc sa-i invat pe copii care vor fi sub indrumarea mea foarte multe lucruri interesante.

  RăspundețiȘtergere
 10. Acum câțiva ani cand eu priveam alaturi de tatal meu concursurile de f1,visam sa devin si eu un mare pilot favoritul meu fiind Michael Schumacher.Aceasta pasiune pentru cursele de masini s-a extins si la alte feluri tip nascar etc.Astazi uitandu-ma putin inapoi,am realizat ca defapt pe mine ma atragea partea de informatica deoarece calculatorul este un sistem complex.
  Pasiunea mea pentru calculator a facut ca eu sa aleg pentru viitor meseria de informatician.
  Oare care este legatura dintre informatica si matematica?
  Am stat si m-am gandit care sânt legaturile dintre informatica si matematica si am ajuns la urmatoarea concluzie:
  Presupunand ca avem de construit un program pentru calculator, care sa ajute la rezolvarea unei probleme, este necesar sa abordăm si o anumita logică cat si anumite formule matematice,fara de care nu vom ajunge niciodata la un rezultat. Exista programe care nu necesita multa matematica, dar exista si programe complexe de calclul care se bazeaza in totalitate pe matematica.
  Asa ca daca vreau sa devin informatician sunt nevoit sa îmi perfectionez cunoștintele de matematica, acestea fiind necesare în multe momente din viata unui om.

  RăspundețiȘtergere
 11. Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?

  De multe ori oamenii ma intrebau ce vreau sa devin cand voi vi mare. Ca toti copiii, ziceam ca vreau sa devin doctor sau altceva.
  Ca toti copiii consultam papusi in camera mea. Ba chiar aceasta devenea o sala de operatii.
  Dar acum dorinta aceasta de a deveni doctor este mult mai aproape de a deveni realitate. In fiecare zi ma gandesc ce as putea deveni.
  Acum fac handbal de performanta si ma gandesc din ce in ce mai mult sa continui cu aceasta.
  Dar cu handalul nu poti continua la batranete, doar daca te faci antrenor.
  Dar matematica conteaza in toate chiar si in handbal. De exemplu trebuie sa sti sa numeri ca sa nu calci semicercul de 6 metri sau sa sti cum sa dai la poata cat mai bine.
  Dar ca sa fi doctor trebuie sa sti foarte bine matematica limba romana, limba engleza, chiar si franceza ca sa poti comunica cu pacientii.
  Dar daca nu stii matematica foarte bine nu poti deveni altceva decat un om cu nu foarte multe realizari in viata.
  Dar nu stii niciodata ce iti rezerva viitorul. Deci pana ma fac mare sa devin ,doctor sau handbalista sunt cele mai bune alegeri.

  Andreea Fulgeanu

  RăspundețiȘtergere
 12. Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?

  De fiecare data ne punem intrebarea:Oare ce vreau sa ma fac cand voi fi mare? Nu se stie. Poate inginer,profesor,redactor,jurnalist sau altceva.Pentru aceste domeniitrebuie sa inveti,sa ai o cultura generala bogata,sa ai calificative foarte bune si sa inveti mai multe limbi straine pentru a comunica mai usor.
  Una dintre materiile principale este MATEMATICA.Absolut totul se invarte in jurul matematicii. Fara ea nu te poti descurca . Pe oriunde te duci,ai nevoie de matematica deoarece te ajuta sa sti sa masori,sa aduni, sa scazi,sa imparti,sa inmultesti si sa realizezi tot felul de schite corecte,fara nicio greseala si precise. De acest lucru avem nevoie.
  As vrea sa ma fac constructor de masini fiindca imi place foarte mult sa fiu creativ. Mereu am idei noi,fac schite si desene.pe unde ma duc mai vad schite de arhitectura,imagini cu masini,tot felul. Ma inspir din mai multe surse,iar acele informatii le folosesc pentru a crea diferite schite.Daca o tin tot asa,cred ca o sa ajung constructor de masini specialist.
  Aceasta meserie nu este deloc usoara.Trebuie sa fii foarte priceput la desen.Cand vrei sa realizezi o schita,te gandesti mai intai la ce vrei sa desenezi,iei masuri,iar dupa aceea incepi sa realizezi desenul.In afara de asta,mai sunt si alte schite.Trebuie sa alegi componentele masinii,caroseria o faci cum trebuie,masori lungimea si latimea.Este foarte mult de munca,mai ales cand vrei sa realizezi o masina deosebita.Construiesti scheletul masinii,celelalte parti componente,piesele,motorul,si mai multe.Stiu ca este o meserie grea,dar voi studia multpentru a reusi.Ma intreb:Oare voi ajunge constructor?, Voi reusi? Acestea sunt intrebarile care inca ma framanta.Mereu spun in gandul meu ca "DACA NU AI CARTE,NU AI PARTE". Asta ma ingrijoreaza cel mai mult pe zi ce trece.

  RăspundețiȘtergere
 13. Ce vrei sa te faci cand vei fii mare?


  Este o intrebare pe care ne-o punem toti mereu.Ei bine uite ca azi am ales subiectul special.De exemplu eu vreau,ca dupa ce termin scoala si facultatea,sa fac o facultate sau o scoala mai speciala.Nu oricare asa de simpla.Scoala de jandarmerie sau facultatea de politie.Este o meserie grea sa mentii linistea si ordine cartierelor.Dar asta este meseria,si trebuie sa o faci!
  M-am sfatuit cu colegii mei si au spus ca nu este treaba lor,ei mi-au zis decat ,ca,este buna alegerea mea.Parintii insa, au spus ca sunt prea mic pentru a intelege ce inseamna "scoala de jandarmerie".Dar numi pasa ce zice si ce zice altul.Eu o sistin tot pe a mea.La inceput mi-a fost greu sa ma gandesc pe viitor ce voi face.
  Prima data ziceam ca ar trebui sa ma fac doctor ca si unchiul meu.Dar m-am gandit ca este greu,deoarece trebuie sa fii puternic si sa ai sange rece ca sa lucrezi in medicina.Deci,asa ramane cu "scoala de jandarmerie" si o sustin pe a mea.

  RăspundețiȘtergere
 14. Ehh…de multe ori ne întâlnim cu această întrebare. Nu este deloc uşor să alegi o anumită meserie. De exemplu, când eram mică, spuneam tot felul de meserii care îmi treceau prin minte ca designer, dansatoare, gimnastă şi multe altele. Acum, pentru că sunt mai mare, mă gândesc doar la o meserie. Cea de a fi pictoriţă.
  Ce legătură are meseria mea cu matematica?
  Păi, de exemplu, la un portret, totul trebuie să fie simetric. Ce este în partea stângă, să fie măsurat cu atenţie şi în partea dreaptă. Aşa că la un desen ai în vedere un creion, o riglă şi puţină îndemânare.
  Ca sfârşit am să vă spun aşa : “Totu-i bine când se sfârşeşte cu bine”.

  RăspundețiȘtergere
 15. De foarte multe ori mi s-a pus intrebarea asta..Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?...Ei bine acum avand 11 ani ,mi-am dat seama cu adevarat ceea ce imi doresc sa fac cand voi deveni adult...pe mine ma pasioneaza si imi place foarte mult muzica..mi-as dori sa pot deveni cunoscuta ca alte vedete cum ar fi idolul meu Sore Mihalache...dar ceea ce mai imi place si aceasta meserie vreau sa o practic este medicina...stiu ca este o meserie foarte grea mai ales ca eu vreau sa dau la facultatea de medicina veterinara...pentru a deveni medic veterinar trebuie sa inveti foarte mult...dar daca asta imi doresc voi invata suficient de mult pentru a deveni ceea ce imi doresc...muzica va ramane o pasiune pentru mine! Deci in final medic veterinar vreau sa devin pentru ca iubesc foarte mult animalele!

  RăspundețiȘtergere
 16. Adăugați această casetă de vrăjitor de dragoste pe Whatsapp +2348054681416 el vă va ajuta să aduceți înapoi ex-lover

  RăspundețiȘtergere